Крепости 

Акерман – най-голямата средновековна крепост в Украйна

Крепостта Акерман, разположена в град Белгород-Днестровски ( Одеска област ) е исторически и архитектурен паметник от 13-ти до 15-ти век. Тя е една от най-запазените крепости на територията на Украйна. Също така крепостта Акерман е най-голямото укрепление в страната.

Всички сгради на крепостта са заобиколени от крепостни стени, чиято дължина достига 2,5 километра. Първоначалният брой кули е 34, от които 12 са кухи, бойни кули. Останалите кули са били бастиони и половин бастиони, а по-късно са превърнати в артилерийски платформи.

Средновековната крепост е построена по време на молдовското управление и е била атакувана многократно. През 15 век гарнизонът на крепостта три пъти отблъсква опитите на Османската империя да превземе крепостта. Едва през 1484 г. старейшините на града представят султан Баязид II символичните ключове на града и крепостта. В продължение на три столетия Акерман беше под управлението на Турция.

Историята на крепостта е свързана с три руско-турски войни. По договора от Букурещ (1812) земите на Долна транспринстрийска крепост с крепости “Готин”, “Акерман”, “Килия” и “Исмаил” са предадени на руската империя. През 1832 г. крепостта Акерман е премахната като военно съоръжение.

През 1963 г. крепостта е добавена към списъка на архитектурните паметници, които са под закрила на държавата. Работно време: 8: 00-20: 00 (всеки ден). Входният билет струва около 1-2 USD.

Последни статии

Leave a Comment