Замъци По света 

Замъкът в Ивангород, Русия

Замъкът стои високо над река Наброна на блъф срещу естонския град Нарва. Построена е по време на управлението на Иван III като противоположност на град Лъвонийската крепост на тевтонските рицари.
Ivangorod оглед на външната северна стена от пътя към Нарва. Снимките, показани тук, бяха направени по време на няколко посещения през 1991-93. За още снимки посетете Ivangorodfort

Ivangorod е впечатляващ по размер, величие и недвусмислено предизвикателство към замъка Narva. И двете крепости са разделени само от леглото на река Новорова. Ивангород е кръстен на московския велик принц Иван III, по време на чието управление Москва завърши включването на руски земи. Обединяването на руските земи под Москва приключва в края на 15 век. През това време бяха предприети редица творби за укрепване на границите на руското държавно изграждане на нови крепости и основното възстановяване на нови. Един от тези нови защитни комплекси беше Иванород. Новогородските зидари много внимателно избират място на брега на река Нарова за укрепленията на висока стратифицирана скала, наречена от народа Вирджинияска планина.

Реката се вее около скалата и служи като граница между Русия и Естландия, като държи под контрол забезите на германско-ливонската заповед. Непосредствено от руското укрепление се намира немската крепост (Върховен Херман), замъкът на Нарва. Под заплахата на гарнизоните, изграждането на Ивангород беше сложно и опасно. Затова бе решено строителството да се извърши през лятото на 1492 г. точно по същото време като Швеция, Полша, а ливонската ордена спря за известно време постоянните им нахлувания върху съседите си.

Самата крепост е построена по нареждане на великия принц. Това беше редовна крепост, т.е. строго четиристранна, с квадратни кули. Площта му е 1600 кв. М. Височината на стените е 14 метра. Формата на мерлоните напомня на един от Москва и Новгород Кремлинс. Работната ръка в крепостния гарнизон беше сравнително малка. Изглед отвън на Ивангород с бялата кула на замъка Върма Херман в Нарва през реката.

Новата крепост буквално изникна пред очите на ливонците през едно лято. Ако крепостта Иванород остана незасегната в зимата, а след това с образуването на лед на реката, вероятно рицарите щяха да се опитат да вземат новата московска крепост. Квадратната крепост със стени до 16 метра беше достатъчно мощна, за да отблъсне врага и да защитава близките руски селища.
Архитектурният характер на ансамбъла е повече или по-малко прост. Мощните й стени са изградени от масивни варовикови блокове, стените са оградени от правоъгълни кули с покривало с форма на палатка. Скалната основа, която поставя крепостта на значителна височина, дава на Ивангород особена простота.

Простите форми, дори и външната грубост на външния вид на руската крепост, бяха доста сложни антагонистични укрепления около главната кула на германско-ливонската крепост. Германските търговци виждат в толкова бързо укрепената си съсед силен конкурент в търговията със Западна Европа. Борбата на силата на ливонската заповед също така била подкопана. Така че започнаха продължителна битка на бреговете на Нарова за безпрепятственото излизане на руските търговски кораби в Балтийско море. Вътрешен изглед на вътрешния двор и стената и оставащите основи на няколко сгради.

През 1496 г. целият гарнизон умира в хода на седемчасовата обсада в Швеция. Но когато знаеха, че московските помощни войски се приближават до крепостта, шведските войски напуснаха района. Ивангород е спечелен от съпругата на Войводе Иван Гундар и Михаил Кляпин по-късно през същата година. Три хиляди руски войници са построили не само нови дървени казарми, но и по-силни бастиони. Крепостта е възстановена в рамките на 12-седмичен период, като се добавят нови стени. В същото време градът Бойар се строи, с нова група кули. Той се простира на североизток от Детинец, по протежение на релефния път и по бреговете на Навъра. Източната стена на Детинец, заедно с две кули, е включена в района на град Бойар, който е с правоъгълен план. Новите кули “Горна”, “Нова”, “Стара врата”, “Аларма”, “Широка”, “Провиант” и “Портал” са равномерно разположени по периметъра. Кулите, които бяха в стените, бяха правоъгълни, а ъгловите кули бяха кръгли и се издигаха от стените на крепостта.

Битката за северозападните граници по поречието на Нарова продължава непрестанно почти 10 години. През този период крепостта, заедно със заобикалящите го земи, многократно е променяла ръцете си. Отделни части от архитектурата са били възстановени, премахнати и накрая напълно укрепени. След реконструкцията Ивангород стана една от най-силните отбранителни точки на 16 век.

През 1502 г. Ивангород успява да отблъсне друга обсада. След това се подсилва от нова система от стени и кули. Крепостта продължава да се развива още 100 години. Ивангород се превръща в комплексна укрепена крепост с няколко линии на защита. Новото строителство доведе до нова фаза в отбранителната архитектура. Започна отново през 1507 г. Новото строителство имаше за цел да разшири крепостта на запад. Тук, около Детинец, все още имаше свободно пространство, където врагът можеше да нахлуе Иваногод от Нарова. Новогорците под ръководството на Владимир Тараканов и Маркус Грек издигат нови стени около Детинец, оформяйки трапецовидна форма, с “Грълница” и “Уелс Тауърс” от същата страна на Върховната планина. Тези кули бяха кръгли, с дървени подове, разделящи нивата им. Имаха бордови платформи на покрива с квадратни зъби.
През 1556 г. защитниците на крепостта отиват да работят за изграждането на буярски насип или, както го наричат ​​ливонците, руския Блокхаус. Каменната стена без кули имаше за цел да затваря подхода от северозапад. Иванордовата крепост е била, в 1564 г., по същество готова за новата фаза на борба между Русия, Полша и Швеция.

През 1704 г. след залавянето на Нарва от войските, водени от Петър Велики, шведският гарнизон на Ивангород се предал. Русия отново възвърна контрола над крепостта. Tower View на страничната кула и преградата, разделящи крепостта на два двора.

Последни статии

Leave a Comment