Крепости По света 

Йени-Кале – древна османска крепост в Крим

Yeni-Kale е древна крепост, разположена в Крим на брега на Керченския проток. Крепостта е построена от османците през 1699-1706 г. Името е преведено от турски, което означава “нов замък” (йени – нов, кале – крепост). В момента Yeni Kale е на територията на град Керч .

Йени Кайл имаше голямо стратегическо значение. Намира се в най-тясната част на пролива Крепостта, въоръжена с мощни оръдия, контролира преминаването на кораби между Азов и Черно море. Строителството бе ръководено от Голопо – италианец, който се бе превърнал в ислям. Също така няколко френски инженери взеха участие в строителството.

Крепостта има площ от около 2,5 ха. Имаше два барутни склада, арсенал, жилищни къщи, воден резервоар, баня, джамия. Около 800 турски и 300 татарски войници бяха настанени там.

Основният проблем на крепостта е липсата на прясна вода – единственото кладенец не може да осигури вода на всички хора. Затова е построен подземен керамичен водопровод. Той свързва Юени-Кале с пролетта, разположена на няколко километра от крепостта.

През втората половина на 20-ти век крепостта проведе редица реставрационни работи. Yeni-Kale получи статут на архитектурен паметник, защитен от държавата. Днес крепостта е една от атракциите на Крим

Последни статии

Leave a Comment