Крепости По света 

Крепостта Амбърд в Армения

Комплексът на Амбърд придобива голямото си историческо значение от уникалността си, като е един от най-добрите и най-големите примери за арменско крепостно строителство. Мястото включва богато разнообразие от сгради (църква, параклис, бани, стени, порти и др.), В грандиозно положение, дефинирано от добри естествени защити. Крепостта Амбърд означава “крепост в облаците” в арменски – подходящо име, дадено на височина от 2300 м по склоновете на планината Арагац. Крепостта Amberd се намира на 4 километра от село Бюракан.

Крепостта е основана през VII в. По време на управлението на камсарянските принцове. Тя е възстановена 4 века по-късно от Vahram Vachutian Pahlavuni. Той добави дебели каменни стени и 3 бастиони по билото на Архасхийската дере, където няма естествена защита. Над над входа към църквата в рамките на крепостта се посочва, че е построена и през 1026 г. Архитектурата на екстериора е проста и експресивна  с форма на чадър.

Амбърд е превзет през XI век от турците Селджук. Два века по-късно, тя е била нападната от монголски нашественици. Независимо от бурната си история, значителни подробности за останките са достъпни днес. Освен части от стени, кули и църква има останки от баня и части от таен проход и водоснабдителна система, която може да се види.

Последни статии

Leave a Comment