Крепости По света 

Крепостта Скопие в Македония

Крепостта Скопие, обикновено наричана Кейл Крест, или просто Кале (от кале, турската дума за “крепост”), е историческа крепост, разположена в Скопие, столицата на Република Македония. Намира се на най-високата точка на града с изглед към река Вардар. Крепостта е изобразена върху герба на Скопие, който от своя страна е включен в знамето на града.

Първата крепост според изследванията и наличните данни се смята, че е била построена в средата на 6-ти век, върху земя, обитавана през неолита и бронзовата епоха или приблизително 4000 г. пр.н.е. Тя е построена с жълт варовик и травертин и заедно с фрагменти от латински надписи твърди, че крепостта произхожда от римския град Skupi, който е напълно разрушен от земетресение през 518 г.

Крепостта се смята за реконструирана по време на управлението на император Юстиниан I и построява по-нататък през 10 и 11 век над останките на император Юстинианската византийска крепост, която може да е била разрушена поради редица войни и битки в региона, като Като това на въстанието на Българската империя срещу Византийската империя под управлението на Петър Делян. Не е известно много за средновековната крепост освен за някои документи, които очертават незначителни характеристики във външния вид на крепостта.

Последни статии

Leave a Comment