Интересно Крепости Любопитно По света 

Открийте тайните на Нотр Дам в играта Iron Blade на Gameloft

Създаването на виртуални светове, каквито са тези на видеоигрите, изисква все повече и повече вдъхновение от реалния живот. В полезрението на гейм разработчиците започват да попадат съществуващи сгради, като ползват не само определени архитектурни елементи, но и понякога се стига до пълното им и детайлно пресъздаване във виртуална среда.

Катедралата Нотр Дам в Париж е един от тези обекти, от който гейм индустрията черпи с пълни шепи. Нейният екстериор и интериор е сканиран до най-малкия детайл от не едно или две студиа за видео игри. Силно изразената ѝ готическа архитектура я прави истинско бижу сред гейм дизайнерите.

Връзката с тамплиерите

След инцидента, при който голяма част от Нотр Дам изгоря от разразилия се преди няколко месеца пожар, милиони хора се опасяват, че може би никога няма да я видят във вида ѝ преди трагичния инцидент. Оказа се, че нейният автентичен екстериор и интериор е запазен с максимално много детайли немалко игри.

Една от тях е Iron Blade на Gameloft. При това можете да я изиграете на смартфона си, защото френският разработчик се е специализирал в разработването на мобилни заглавия. Чрез Iron Blade геймърите ще могат да изследват Нотр Дам и нейната връзка с рицарите тамплиери. В подготовката за играта разработчиците от Gameloft изследват редица документи, гравюри, хроники, картини и много други древни артефакти.

Чрез тях се оказва, че мистериозният орден на рицарите тамплиери има връзка с легендарната катедрала. В Iron Blade, някои от тях дори надзирават нейното изграждане, което се предполага, че се е случило и в реалния живот.

Пресъздаването на Нотр Дам

Екипът на Gameloft полага много усилия, за да създаде истински модел на Нотр Дам. Освен използването на множество снимки и посещения в катедралата, разработчиците проучват различните материали, от които тя е изградена. Например, че основният камък е Лутециев варовик, който е извлечен от известните каменоломни на Париж през средните векове.

Първоначалната версия на Нотр Дам в Iron Blade се придържа към автентичния вид на част материалите и елементите от периода, след като е била построена катедралата. Тоест, без да се вкара ефектът на времето, който изменя цветовете им. В крайна сметка, разработчиците решават да изградят Нотр Дам по начина, по който изглежда в съвремието преди пожара, разбира се.

Gameloft прави цялостен и напълно завършен модел на катедралата, но след различни промени по гейм механиката на Iron Blade, играчите могат да изследват част от сградата. Което не прави вниманието към детайла по-малко.

Българската крепост в Gameloft

Френският разработчик разполага със собствено студио в България. Gameloft София отваря врати през далечната 2004 г. и работи по различни проекти на компанията. Въпреки, че не е замесено с направата на Iron Blade, първата по-самостоятелна игра на българското звено включва крепости. Това е Castle Frenzy, която излиза през 2009 г. за iOS на Apple. Геймърите влизат в ролята на грифон, който трябва да защити замък от вражеските нашествия.

Заглавието е първата стъпка на Gameloft София в изграждането му като едно от основните гейм студиа на френския гигант. То усилено търси ентусиасти в областта на математиката, физиката, графичния дизайн, програмирането и гейм дизайна, които искат да се развиват в тази динамична и любознателна индустрия.

Последни статии