История По света 

Стените на Константинопол

Стените на Константинопол са серия от защитни каменни стени, които заобикалят и защитават град Константинопол (днес Истанбул в Турция) от основаването му като новата столица на Римската империя от Константин Велики. С многобройни допълнения и модификации по време на тяхната история те са последната голяма укрепваща система на античността и една от най-сложните и сложни системи, създавани някога.

Първоначално построен от Константин Велики, стените заобикаляха новия град от всички страни, като го предпазваха от нападение от море и земя. С нарастването на града, известната двойна линия на Теодосианските стени е построена през 5-ти век. Въпреки че другите стени на стените са по-малко сложни, когато са добре екипирани, те са почти непроницаеми за всеки средновековен обсадник, спасявайки града и Византийската империя с него, по време на обсади от аварите, арабите, русите и българите, сред Други (виж Цариградските обсади). Появата на обстрелваните оръдия на барута прави укрепленията уязвими, но оръдията не са достатъчно напреднали, за да са достатъчно решителни, за да уловят града, а стените са били ремонтирани между презареждането. В крайна сметка градът падна от чистата сила на османските сили на 29 май 1453 г. след 6-седмична обсада.

Стените в голямата си част са останали непокътнати през по-голямата част от османския период, докато частите започнаха да се разрушават през 19 век, тъй като градът превъзхожда средновековните си граници. Въпреки последвалата липса на поддръжка, много части от стените са оцелели и все още стоят днес. От 80-те години насам се провежда мащабна програма за възстановяване, която позволява на посетителя да оцени първоначалния си вид.

Последни статии

Leave a Comment