Полезно 

С какво да се съобразим, когато купуваме туристически обувки

Независимо дали сте решили да покорявате планински върхове, или да се раздвижите в някой природен парк, обувките, които ще ползвате за целта са изключително важни за пълноценното преживяване. Затова, ще споделим с вас някои опорни точки, които да имате предвид, когато избирате подходящите обувки.

Размерът

Идеалният вариант е да намерите чифт, който плътно да обгръща ходилото ви, като в същото време да можете да мърдате пръстите на краката си и те да не докосват върха на обувката. Ходейки, не бива петата ви да мърда в обувката и да излиза. За да намерите точния модел, винаги пробвайте с чорапи, с каквито впоследствие ще носите туристическите обувки.

Чорапите

Както казахме – винаги пробвайте с подходящия чифт чорапи. Ако сте с прекалено тънки или прекалено дебели, ще направите грешен избор на обувки. В общи линии, трябва да се съобразите с метеорологичните условия и да се насочите към по-меки чорапи, даващи ви проветривост при по-топло време, и топлина при по-студено. Липсата на добри чорапи е предпоставка за поява на пришки и мазоли.

Стелката

Не всеки крак влиза по един и същи начин във всяка обувка. Възможно е да се нуждаете от добавянето на стелка, която да подобри комфорта ви. В много случаи, допълнителните стелки са полезни за хора, имащи плоскостъпие, или при тези с различна дължина на стъпалата.

Отичането на краката

Пробвайте обувките следобед или привечер. С началото на деня, краката постепенно започват да се подуват, особено ако ходите цял ден. Затова, избягвайте ранните часове за проба на обувки, за да не вземете чифт, който до вечерта ще ви стяга доста.

Целите

Преди да прибегнете към разглеждането на каквито и да е туристически обувки, трябва да сте наясно с целия маршрут, вида на терена, времетраенето на похода/разходката, климатичните условия. Ако само от време на време се разхождате по пътеките в близките природни местности, може да се задоволите с чифт маратонки за планинско бягане, които са леки и имат достатъчно добра подметка за неравните повърхности. Обаче, ако сте фен на дългите преходи в стръмните планини, определено ще е добре да се сдобиете със солиден модел високопроходими обувки.

Теренът

Видът на настилката, по която ще стъпвате е от огромно значение. Тя определя какви особености да имат туристическите обувки. Например, ако голяма част от маршрута ви е свързана с ходене по асфалт, а вие сте с тежки високопроходими обувки, които са направени да газят през кал и камъни, това ще навреди както на самите обувки, така и на вашето представяне.

 

По-гъвкавите подметки са подходящи за асфалтови пътища, докато по-солидните са полезни при преминаване през тежки планински терени. Имайте предвид, че по-изчистеният дизайн, обувката с по-малко шевове и съединени части, има по-голяма вероятност да бъде водонепроницаема.

Времетраенето

С каква продължителност ще е цялото ходене? Ако смятате да се движите без да спирате, в продължение на повече от 5 часа, е добре да се ориентирате към обувки, предлагащи повече защита за краката ви. Разгледайте високите модели, които дават добра опора на глезена. Ако маршрутът не е от най-тежките, обърнете внимание и на теглото на обувките – по-леките ще ви бъдат по-удобни.

Атмосферните условия

В какво време ще се движите? Мразовито, дъждовно, горещо, влажно? Метеорологичните условия също определят вида на обувката – дали ви трябва мрежеста и проветрива или по-скоро водонепропусклива. Възможно е маршрутът ви да включва минаване през вода и да помислите дали ще е по-добре да сте с туристически обувки, които бързо съхнат или такива, които държат краката на сухо.

Добрите водонепроницаеми обувки са оборудвани с технологията Gore-Tex. Такива можете да видите на ShopSector.com. Тази технология ще запази и температурата на краката ви и ще ги предпази от измръзване. Помнете, все пак, че колкото и водонепропускливи да са обувките, вода може да влезе през отвора за ходилото ви.

 

Promotransfers.com

Последни статии