България История Крепости 

Асенова крепост

Асенова крепост , определена от някои изследователи като Петрич , е средновековна крепост в българските Родопи , на 2 до 3 километра южно от град Асеновград , на Висок скалист хребет на левия бряг на река Асеница . Крепостта Асен е на 279 метра над морското равнище.

Най-ранните археологически находки датират от времето на траките , като районът на крепостта е обитаван още през древния римски и ранновизантийски период. Крепостта придобива значението си през Средновековието , за първи път в статута на Бачковския манастир е Петрич през XI век. Крепостта е покорена от армиите на Третия кръстоносен поход .

През 13-ти век (по-точно 1231) е била реновирана значително по време на управлението на българския цар Иван Асен II, за да служи като граничен укрепление срещу латинските нападения, както се вижда от осем-лайн надпис. Основите на крепостните стени – външните – с дебелина 2,9 метра и запазени до височина 3 метра, първоначално 9-12 метра висок – феодален замък, 30 стаи И от този период са били изкопани 3 водохранилища.

Най-добре запазената и забележителна особеност на крепостта Асен е църквата на Света Богородица от XII-XIII век. Това е двуетажна кръстокуполна едноетажна сграда с широк нартекс и голяма правоъгълна кула и се отличава със стенописи от 14-ти век. Консервационните и частични възстановителни работи в църквата са завършени през 1991 г. (цялата крепост е оставена да се разпадне след османското завладяване през 14 век и само църквата остана в оригиналния си вид, както бе използвана от местните християни) и сега Тя се използва редовно като Българска православна църква.

Взет от византийците след смъртта на Иван Асен II, през 1344 г. крепостта отново е била в ръцете на България по времето на Иван Александър, за да бъде завладяна и унищожена от османците по време на управлението им в България .

Град Асеновград приема съвременното си име от крепостта, по-рано наричана Станимака .

Последни статии

Leave a Comment