Интересно История Крепости 

Крепостта Кобург в бавария, Германия

Крепостта Кобург ( Весте Кобург ) в Бавария е една от най-големите оцелели средновековни крепости в Германия. Това е завладяващ замък сам по себе си, но е особено известен с приюта на Мартин Лутер по време на диетата на Аугсбург.

Най-старата част на замъка ( Blauer Turm или Blue Tower) е построена през 1230 г., а останалата част датира след пожар през 1499 г.

През 1530 г. Мартин Лутър живее във Весте Кобург в продължение на пет и половина месеца под защитата на електора Джон Стайдърф. Той останал по време на диетата на Аугсбург, която не можел да посещава като заклеймен на Свещената Римска империя. Филип Меланхтън присъства на мястото на Лутер, правейки история с изготвянето на изповедта на Аугсбург.

Veste е разширен през 17-ти век и е реновиран през 19-ти и началото на 20-ти век. Възстановяването се извършва по учебен, а не като творчески начин и се различава от повечето останали немски замъци, запазвайки преобладаващо средновековната му форма.

Допреди няколко години Весте Кобург остава собственост на потомците на местни дукери, като основните апартаменти са отворени за екскурзии с екскурзовод. Семейството вече се е преместило и жилищната част на сградата е подложена на възстановяване.

В рамките на масивния комплекс се намира Лучаркапел , параклис от средата на 19-ти век, който стои на мястото на своя романски предшественик. Отлични музеи, изпълващи три замъка сгради, с изкуство от диктални колекции, което включва големи произведения на Durer, Cranach и Rembrandt.

Steinerne Kemenate (“Отопляема каменна камера”), разположена в източната част на левия двор, съдържа Lutherstube (Luther Room). Тук Мартин Лутер работи върху своя немски превод на Библията (повечето от които е направен в замъка Уъртбърг ) и е написал не по-малко от 26 творби по въпросите на реформацията.

Заедно с Лутрестуб се помещава спомен с портрети на гласоподавателите Фредерик Мъдър и Йоан Стейдърст от Кравач Старейшина и портрет на Лутер от Кравач Младши. Има и ислямска чаша за пиене, която някога е принадлежала на Св. Елизабет и по-късно е била дарена като подарък на Лутер.

 

Последни статии

Leave a Comment