Интересно История Крепости По света 

Крепостта Festung Königstein в Германия

Festung Königstein (както го наричат ​​германците) започва в началото на 13-ти век като средновековен замък, принадлежащ на бохемското кралство. През 1400 г. замъкът пада в ръцете на саксонските владетели и по-късно се превръща в манастир. В средата на 1500-те години по заповед на Аугуст, Електора на Саксония, дълбоко кладенец (152 м) е пробит през твърда скала на мястото, създавайки важно условие за изграждането на крепост. Превръщането на замъка в крепост е извършено през 1589 г. от Електор Кристиан I, който постоянно подобрява старата армия и защитата на крепостта. Поради стратегическото си положение никой враг никога не е нападал крепостта, което я прави сигурен отстъпник за саксонските владетели, които често избягали зад дебели стени по време на криза.

Тъй като крепостта Königstein се счита за непобедима, тя служи и като скривалище за държавното съкровище, тайни архиви и много произведения на изкуството от известния дворец Цвингер по време на войната. До 1922 г. крепостта служи като най-страшния държавен затвор в Саксония. По време на двете световни войни замъкът е бил използван като лагер на военнопленници за френските и руските офицери, а по-късно и като военна болница. От 1955 г. Festung Königstein е отворен за обществеността като военен и исторически музей.

Крепостта, която в повечето случаи е била затвор, сега е много добре запазена и представлява най-големите туристически атракции на Саксония с 700 000 посетители годишно. Стената, обграждаща крепостта, е с дължина 1,6 километра и височина 42 м, подсилена с палисади и кули за наблюдение. Затворената площ обхваща около 24 акра широко зелени площи, изложби и сгради. В момента има около 50 сгради, някои над 400 години, показващи много видове архитектура, включително готически, ренесансови и барокови стилове. Разходката около 2,2 километровата стена предлага спиращи дъха панорамни гледки към голяма част от Саксонската Швейцария.

Последни статии

Leave a Comment